Verdens miljødag (5. juni) øger bevidstheden og fremmer beskyttelsen af miljøet på global og lokal skala.
KKL-JNFs miljøindsats har været på frontlinjen siden 1901. KKL-JNF finder konstant nye måder at beskytte og bevare Israels unikke og skrøbelige miljø og økosystem. Dermed sikrer vi en grøn og bæredygtig fremtid for de næste generationer.
KKL-JNF har forvandlet Hula-dalen fra et bytte til en internationalt anerkendt økologisk park med en stor sø i hjertet, der er hjemsted for mange fuglearter og lokalt dyreliv og tiltrækker en række trækfugle såsom traner, pelikaner og flamingoer i træksæsonerne.
Rehabilitering af dalen, især søen og vandløbene, skabte et enestående økosystem og et sundt miljø for både mennesker og dyreliv. I dag er søen hovedkilden til liv for lokale og vandrende dyr.
Tusinder, fra Israel og udlandet, besøger parken årligt for at nyde de spektakulære seværdigheder af trækfuglene og opdage naturen, når den er bedst.
KKL-JNF Agmon Wildlife Rehabilitation Center (AWRC), der ligger i parken, behandler og redder snesevis af sårede fugle hvert år, og takket være den unikke rehabiliteringsproces er fuglene i stand til at blive sat ud i naturen igen.
KKL-JNF har skabt den første behandlingsstation af sin slags i Israel – KKL-JNF Agmon Wildlife Rehabilitation Center (AWRC).
AWRC, der ligger i KKL-JNF Hula Lake Park (Agmon HaHula), behandler og drager omsorg for syge eller sårede rovfugle, fugle, pattedyr og krybdyr og passer dem, indtil de er klar til at vende tilbage til naturen.
Lad os på den forestående World Wildlife Day (3. marts) huske, hvor værdifuldt vores økosystem er, og hvor meget dyr af enhver art er afgørende for dets eksistens.
KKL-JNF driver sammen med Tel-Hai College AWRC på helårsbasis, hvilket sikrer kontinuerlig pleje og behandling af dyrelivet i det nordlige Israel.
En ørneugle (Israels største natlige rovfugl) fra Golanhøjderne er ankommet til Hula-søens dyrelivs-akklimatiseringscenter. Ørneuglen blev fundet ved siden af en vej, såret i hovedet og benet, af Chen Inbar, en guide ved søen. Ørneuglen, der mistede synet som følge af sin skade, ser ikke igen takket være den behandling, den fik i midten, og er blevet sluppet tilbage til naturen.
I over 70 år har KKL-JNF og dets venner verden over mindedes ofrene og æret de overlevende fra Holocaust gennem meningsfulde projekter i Israel.
Denne fredag er der gået 78 år siden befrielsen af Auschwitz-Birkenau, og den dag verden fejrer den internationale Holocaust-mindedag (27. januar).
KKL-JNF skaber unikke mindesteder og uddannelsesprogrammer for at sikre, at Shoah aldrig bliver glemt. KKL-JNF Martyrernes Skov, dedikeret til de seks millioner, er et evigt monument i Israels Land.
Sommeren 2021 fortærede en ødelæggende naturbrand over 600 hektar af Martyrskoven.
KKL-JNF i gang med en omfattende genopbygningsplan for at ’hele’ den skadede skov og har brug for din støtte.
I Israel udløser accelererende klimaforandringer, menneskelig uagtsomhed og brandstiftelsesangreb i gennemsnit 600 hændelser med naturbrande om året. Og Israel er ikke alene – skovbrande er stigende over hele verden.
Men vi kan beskytte vores skove med den rigtige forberedelse.
I den jødiske kalender finder vi en dato, den 15. i måneden shvat, der traditionelt er blevet kaldt Træernes Nytår. Den kaldes Tu bishvat som betyder “15. shvat”. På denne dag (der ligger i anden halvdel af januar eller første halvdel af februar) er det i jødedommen “Træernes nytår”. Det hænger sammen med, at det i Israel er omkring Tu Bishvat, at de første blomsterknopper på træerne springer ud. Dagen, der er en festdag (men ikke en helligdag med de dertilhørende regler). Mange markerer gerne denne dag med at spise 15 forskellige frugter.
I år falder dagen på den 17. januar. I den anledning har formanden for KKL-JNF World Avraham Duvdevani, skrevet følgende:
”Kære venner af KKL-JNF med kærlighed til naturen og til Israel.
Udtrykket ”mon markens træer er som mennesker” (5. Mosebog 20:19) bliver ofte brugt i forskellige sammenhænge. Den israelske digter Natan Zach, som døde for nyligt, udtrykte denne tanke i et digt, hvori han drager en parallel mellem mennesker og træer: ”Som et menneske, også et træ gror … Som træet, stræber et menneske opefter”.
Der er mange aspekter af ligheden og forbindelsen mellem træer og mennesker. Bibelen er fuld af billedsprog og metaforer, som forbinder mennesker og træer: ”De retfærdige blomstrer som en dadelpalme, de trives som et cedertræ fra Libanon” (Davids salme 92:13), eller ”Han er som et træ plantet ved siden af vandløb” (Davids salme 1:3) og mange andre.
I den jødiske legende litteratur, taler rabbinerne også om ligheden mellem mennesker og træer. Vore liv og livscyklusser har mange ting til fælles: frø, rødder, støtte, død. Ligheden reflekteres i ord, som refererer til faser i livet for både træer og mennesker: blomstrer, gror, visner, ældes. Det udtrykkes også i hebraiske navne, som vi giver vore børn: Alon (eg), Oren (fyrretræ), Tomer (dadelpalme), Rotem (ørken plante) og andre.
Denne parallel gør det muligt for os at gøre det, at plante et træ og derefter tage os af dets behov og se det vokse. På den måde bliver det en del af vores natur, vores identitet og vores adfærdskodeks.
I år, hvor vi markerer 120-året for dannelsen af KKL-JNF, vil vi også styrke vores indsats inden for rammerne af formel uddannelse. På denne Tu Bishvat vil vi i tilgift til helligdagens uddannelsesmæssige betydning i form af at bebo landet, praktisere omsorg for miljøet og forme vores omgivelser også fremhæve fremtidige generationer til at være ”en sund sjæl i et sundt legeme”, med værdier og robusthed til at håndtere livets udfordringer.”.
Bestyrelsen for KKL Danmark sender vore hjerteligste hilsener og siger tak for jeres trofasthed med ønsket om at KKL’s indsats gennem 120 år har været med til at sætte fokus på naturen.
KKL-JNF blev etableret i 1901 som en af verdens ældste og mest betydningsfulde organisationer inden for miljøbeskyttelse og bæredygtig udvikling.
På mandat fra regeringen fungerer KKL-JNF som Israels nationale skovforvaltning og landudviklings-myndighed. I denne egenskab forvaltes 120.000 hektar skove – herunder tilplantede arealer – og åbne områder. Samtidig bliver der taget initiativ til og gennemført talrige nationale landudviklings-projekter som udvider livskvaliteten for alle landets indbyggere.
Sent i går eftermiddag – 15. august – opstod der brand i nærheden af Beit Meir i Jerusalem Hills. Det varme vejr og stærke vinde fik ilden til at sprede sig hurtigt og truede også andre nærliggende byer. Tusinder af beboere blev evakueret fra deres hjem i Beit Meir, Shoeva, Shoresh, Ksalon, Ramat Raziel og Givat Ye’arim.
KKL-JNF brandslukningshold arbejdede sammen med brand- og redningstjenestepersonale hele natten for at bekæmpe flammerne. Efterhånden som natten gik på, ophørte vinden, og temperaturerne blev gradvist afkølet, hvilket gjorde det muligt for holdene at bremse brandens spredning. Yderligere KKL-JNF-hold ankom i de tidlige morgentimer for at give forstærkning og hjælpe med at forhindre muligheden for fornyet brand i de varmere timer på dagen.